2008-08-26

Sandra Backlund

mladá, krásná, talentovaná...

"Většina návrhářů současnosti se pletenou módou nezabývá. Pravděpodobně proto, že je třeba něco víc než jen chytrá barevná kombinace." (Filep Motwary, rozhovor se Sandrou Baclund (en))

z kolekce INK BLOT TEST


z kolekce DON'T WALK


Poprvé jsem viděla práci švédské návrhářky Sandry Backlund v galerii jedné nadšené pletařky, pod obrázkem bylo uvedeno pouze "neznámý zdroj". V záplavě fotografií s pletenou módou zcela vybočovaly. Nejdříve mi prolítla hlavou myšlenka: "krásné ale nepraktické". Bylo v nich však něco, co povyšuje módu na umění, takové to nepopsatelné, co mají všechna velká umělecká díla... a tak jsem se začala pídit po tom neznámém zdroji...

z archívu Sandry Backlund

Sandra Backlund je opravdový originál. V její práci nenajdete žádné trendy poslední či loňské sezóny. Každá její kolekce má nový směr, je pro ni dobře promyšleným experimentem.
Jak říká, svou tvorbou vyjadřuje sama sebe. Improvizuje, dovoluje sama sobě ztratit kontrolu a dívá se, co se stane, když nebude tolik přemýšlet o praktičnosti. Výchozím bodem je pro ni vždy lidské tělo. Fascinuje ji, jak pomocí oblečení a doplňků můžete zdůraznit, zkreslit a přeměnit přirozenou siluetu těla. Své kolekce vytváří ručně z několika základních stavebních prvků, které znásobuje a spojuje do sebe různými způsoby, aby našla tvar, který chce. V tomto smyslu přistupuje k módě spíše jako sochař než krejčí.





z kolekce BLANK PAGE


z kolekce IN NO TIME





Inspirace k poslední kolekci začala pádem ze schodů. Sandra spadla ze schodů ve stejný okamžik, kdy zemřela její babička (více na stránkách Diane Pernet (en)). Kolekce jako celek opravdu působí jako všemi temnými barvami hrající modřina.


z poslední kolekce LAST BREATH BRUISES
  • Sandra Backlund žije ve Stockholmu, kde v roce 2004 založila vlastní módní značku.
  • Je vítězkou loňského ročníku "Festival International De Mode & De Photographie in Hyères, 2007".
  • O spolupráci na kolekci pro rok 2007 ji požádali ze společnosti Louis Vuitton, pro něž vytvořila několik ručně pletených modelů.
  • Patří meze vítěze letošního "London Fashion Week - New Gen spring/summer 2009". Dvacet nejtalentovanějších mladých designérů bylo oceněno "British Fashion Council’s New Generation" sponzorstvím, za podpory Topshop, aby v září 2008 na Londýnském týdnu módy prezentovali svou kolekci formou výstavy či na mole .
  • Pokud se chcete podívat na některou z přehlídek Sandry Baclund zkuste YouTube.

Sandra Backlund
Zdroj
  1. http://www.sandrabacklund.com/index.php
  2. http://filepmotwary.blog.com/
  3. http://www.ashadedviewonfashion.com/
  4. http://www.youtube.com/results?search_query=SANDRA+BACKLUND
  5. http://www.londonfashionweek.co.uk/designers_details.asp?DesignerID=941
  6. http://www.damemagazine.com/style/fashion/f159/EmergingArtistSandraBacklund.php
  7. http://styleskilling.com/2006/11/01/sandra-backlunds-perfect-combination-of-tradition-and-renewal/
  8. http://myitthings.com/EterKnity/Post/fashion/It_Designer/Sandra_Backlund_Fall_2008___Last_Breath_Bruises/848262008111840144.htm
  9. http://www.villanoailles-hyeres.com/hyeres22.php?cat_id=1

Žádné komentáře: