2011-04-19

Rustikální vesta

Opět jedna rychlovka!
Předporodnicová aneb když vás doktoři straší, že se to narodí dřív a pak čekáte a čekáte a mimčo se nakonec rozhodne podívat na svět 11 dní po termínu :). Vesta vznikla tedy cca před rokem i ten návod je tak "starý". Jen ne a ne se dopracovat k fotkám na mé osobě. Pár fotek se zadařilo nafotit o vánocích, jsou ale docela děsivé. Posuďte sami viz níže. Snila jsem o nových lepších, ale obávám se, že se k nim dopracuji zase až na přes rok:) a kdo ví jestli budou lepší... :)
O vestičce a inspiraci jsem se zmínila již tady. Příze Saxy je taková, jak to říci - rustikální? nevím, docela zajímavá, silnější, líbila by se mi i na nějakou svetro-mikču pro Šímu.  Akorát co se týče výběru barev děs běs...


Velikost: 40/42
Materiál: Saxy, Vlnika (50% bavlna, 50% akryl), Barva: 50, modrošedá (džínová)
Délka návinu: 100g/100m
Spotřeba: 500g
Jehlice: č. 6 a 5,5 na dolní lem
Ostatní potřeby: ( 2 knoflíky  či sponu)


Vzor I: hladce rub i líc
Vzor II:  dolní lem     –  líc:  1 oko anglicky (hladce za zadní niť), 2 oko obrace
–  rub:  oko pletené na lícové straně anglicky upleteme obrace za zadní niť, 2 oka hladce
Vzor III: lem – 2 oka hladce, 2 oka obrace
Dutinka: *1 oko hl, 1 oko sejmout (obr) s přízí před pleteninou, přízi opět za pleteninu*; od *-* opakovat. Na konci řady vychází sejmuté oko.
Zkušební vzorek: 10cm = 14,5 oka na jehlicích č. 6 pleteno líc i rub hladce
                            10cm = 15 ok na jehlicích č. 6 pleteno líc hladce, rub obrace

                                              

POSTUP
Nahodíme 121 ok na jehlice č. 5,5. Pleteme spodní lem vzorem II. Po 6cm pokračujeme vzorem I na jehlicích č. 6.  V celkové výšce přibližně 36cm (cca 59 řad od lemu) uzavřeme oka pro průramky následovně: upleteme 20 ok (část předního dílu), uzavřeme 6 ok, upleteme 69 ok (zadní díl), uzavřeme dalších 6 ok, upleteme zbývajících 20 ok druhé části předního dílu. První část předního dílu (PD) a zadní díl (ZD) odložíme. Pleteme levou část PD přičemž pokračujeme ve tvarování průramku v každé 2. řadě postupně uzavřeme 3 oka, 2 oka a nakonec 1 oko. Dále pokračujeme rovně až do výše průramku 19cm. Uzavřeme. Zrcadlově upleteme pravou část PD. U ZD uzavřeme pro průramky postupně 3 oka a 2 oka na každé straně. Spočítáme si řady na předním dílu od průramku ke konci až nám zbývá doplést posledních 10 řad ZD, začneme tvarovat průkrčník: upleteme 20 ok, uzavřeme 19 oka, upleteme dalších  20 ok. Poté dokončíme každou část zadního dílu zvlášť, přičemž dále tvarujeme průkrčník v každé 2. řadě uzavřeme postupně 3 oka, 2 oka, 1 oko. V celkové výši 19cm od průramků uzavřeme. Druhou část pleteme zrcadlově.

Sešijeme náramenní švy. Nabereme kolem předních dílů a zadního průkrčníku oka pro lem  na kruhovou jehlici č. 6. (počet ok by měl být dělitelný 4). Lem pleteme vzorem III. Přičemž začínáme 1 krajové oko, 2 oka hladce a řadu končíme 2 oky hladce, krajové oko.


Pokud chceme zapínání, upleteme si 2 dutinky ze 4 ok či uháčkujeme řetízek. Délku zvolíme podle velikosti knoflíků. Našijeme do míst kde nám bude nejvíce vyhovovat zapínání. Já zapínám ozdobným špendlíkem či převážu tenký kožený pásek.



Žádné komentáře: